Проведено публічний аналіз газу на Закарпатті

16 лютого 2017 року, м. Київ – У січні та лютому оператор газотранспортної системи України, спільно з регіональними підприємствами по газопостачанню продовжує проводити комплексну інформаційну компанію: «Якість газу в Україні» мета якої продемонструвати громадськості та представникам ЗМІ прозорість виробничих процесів транспортування газу та спростувати міф про нібито неякісний природний газ. 

До такої акції долучились і закарпатські журналісти, аби довести місцевим споживачам, що газ в їх оселях якісний та ні чим не розбавлений.

Прес-тур проходив на газовимірювальній станції Ужгород, де відбувся публічний відбір природного газу який не тільки транспортується європейським споживачам а й потрапляє в домівки наших співвітчизників.

«Забір триває близько 15 хвилин, далі газ відносять до лабораторії, де перевіряють його калорійність. Зараз ми її доставимо в лабораторію вона повинна постояти трохи, і потім будем робити аналізи, і визначати її показники», - прокоментувала начальник хіміко-аналітичної лабораторії Закарпатського ЛВУМГ Ольга Завадяк під час відбору контрольної проби.

Під час візиту на об’єкти газотранспортної системи, які вражають своїми масштабами, не обійшлось і без запитань про роботу такої інфраструктури, про що професійно розповів начальник Закарпатського ЛВУМГ Віталій Лукіта.

«Що ж стосується якості газу, то ви сьогодні переконаєтесь що газ який йде на експорт він має в середньому калорійність 8180-8200 кілокалорій на кубометр. А для споживачів українських він різниться лише плюс-мінус на 10 пунктів», - підкреслив Лукіта.

До споживачів Закарпатської області, як в інших регіонах, природний газ транспортується магістральними газопроводами високого тиску ПАТ«УКРТРАНСГАЗ». Згодом він потрапляє до системи розподільних мереж «Закарпатгазу», де на спеціальних газорегуляторних пунктах (ГРП) його тиск понижується до середнього та низького.

На усіх етапах здійснювати будь-які технічні маніпуляції з паливом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною, і втручання в її роботу може призвести до аварії або вибуху.

«У мережах газ постійно знаходиться під тиском. Сьогодні ми побачили весь маршрут – від магістральних газопроводів, газорозподільних станцій до газорозподільних пунктів і, нарешті, до кінцевого споживача. Присутні переконалися: впливати на якість газу на етапах транспортування і розподілу неможливо. Будь-яке втручання в роботу мереж може мати трагічні наслідки», - коментує головний інженер Ужгородського відділення ПАТ «Закарпатгаз» Богдан Библик.

Для перевірки якості блакитного палива газова компанія забезпечила проведення позачергового відбору проби у побутового споживача – мешканки Ужгорода. До експертизи були залучені незалежні фахівці з лабораторії державного підприємства  "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації".

Нарікання споживачів щодо якості газу найчастіше пов’язані зі зміною його кольору під час горіння. Газовики наголошують, що червонувато-жовте забарвлення язичків свідчить не про погану якість газу, визначити яку «на око» неможливо, а є ознакою його неповне згоряння. В такому випадку потрібно забезпечити достатню кількість кисню у приміщенні, викликати фахівців для прочистки газових пальників та налаштування газоспоживаючого обладнання.


Поділитися