УВАГА! МАГIСТРАЛЬНI ГАЗОПРОВОДИ ВИСОКОГО ТИСКУ

До вiдома керiвникiв агроформувань усiх форм власностi, користувачiв лiсового фонду, проектних та будiвельних органiзацiй, промислових та транспортних пiдприємств, установ i населення України.

Територією усіх районiв областей України проходять магiстральнi газопроводи великих дiаметрiв i високого тиску, якi мають важливе народногосподарське значення. Паралельно до газопроводiв прокладено повiтрянi та пiдземнi кабельнi лiнiї зв'язку.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Механiчне пошкодження пiдземних магiстральних газопроводiв може призвести до аварiї чи вибуху великої руйнiвної сили, а можливо, і до загибелi людей, пожежi й припинення на тривалий час газопостачання споживачiв. На виконання закону «Про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів» від 17.02.2011 року №3041-VI i з метою забезпечення надiйної роботи та запобiгання пошкодженню споруд магiстральних газопроводiв, а також запобiгання нещасним випадкам на земельних дiлянках у межах охоронних зон – вiд 75 м до 350 м в обидва боки вiд осi газопроводу (залежно вiд дiаметру), категорично заборонено:

• споруджувати житловi, громадськi та дачнi будинки;

• розмiщувати  автозаправнi й автогазозаправнi станцiї i склади паливно-мастильних матерiалiв;

• будувати гаражi та автостоянки, садовi та дачно-садовi споруди, автомобiльнi дороги I-V категорiй та залiзницi;

• влаштовувати звалища, виливати розчини кислот, солей та лугiв, що спричиняють корозiю;

• розміщувати спортивнi майданчики, стадiони, ринки, зупинки громадського транспорту, органiзовувати заходи, пов’язанi з масовим скупченням людей;

• кидати у рiчках i водоймах якорi, проходити iз закинутими якорями, ланцюгами, латами, волокушами i тралами;

• будувати огорожi для вiдокремлення приватних земельних дiлянок, лiсових масивiв, садiв, виноградникiв тощо;

• зберiгати сiно, солому, розбивати польовi стани i табори для худоби;

• розміщувати  склади органiчних та мiнеральних добрив, кагати, видiляти мiсця для кладовищ, лiсозаготiвель, розмiщувати пересувнi та стацiонарнi пасiки тощо;

• розбирати i руйнувати водопропускнi, берегоукрiплювальнi, землянi та iншi споруди, що захищають об’єкти магiстральних газопроводiв вiд руйнування;

• перемiщувати та руйнувати знаки закрiплення  магiстральних газопроводiв на мiсцевостi, пошкоджувати або руйнувати лiнiйну частину цих газопроводiв, засобiв електрохiмiчного захисту вiд корозiї, кранове обладнання, засоби технологiчного зв’язку i лiнiйної телемеханiки, iншi складовi магiстральних газопроводiв;

• вiдчиняти люки, хвiртки i дверi необслуговуваних пiдсилювальних пунктiв кабельного зв’язку, огорож вузлiв лiнiйної кранової арматури, станцiй катодного i дренажного захисту та iнших лiнiйних споруд, вiдкривати i закривати запiрну арматуру, вимикати i вмикати засоби зв’язку, енергозабезпечення i телемеханiки;

• розводити вогонь i розмiщувати вiдкритi або закритi джерела вогню, спалювати суху траву, солому i смiття, копати ями, розвертати сiльгоспмашини.

Будiвельнi, ремонтнi, землянi, геологорозвiдувальнi, буровi, пiдривнi, гiрничi, землечерпальнi та поглиблювальнi роботи на земельних дiлянках у межах охоронних зон, у мiсцях, де магiстральнi газопроводи проходять через рiки, водойми та болота, торфорозробка та органiзацiя кар’єрiв для добування корисних копалин проводяться лише за письмовою згодою філій ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та вiдповiдних органiв державного нагляду i контролю.

Проїзд автомашин i механiзмiв через газопроводи здiйснювати дорогами i переїздами, спецiально обладнаними i погодженими з філіями ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

Польовi сiльськогосподарськi роботи в охоронних зонах газопроводiв землекористувачам належить проводити з обов’язковим попереднiм повiдомленням філій ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» про початок орно-посiвної та збиральної кампанiй.

Пiд час виконання сiльськогосподарських робiт в охоронних зонах газопроводiв iз застосуванням машин i механiзмiв не дозволяється обробiток грунту на глибині понад 0,45 м.

Особи, винні в пошкодженні газопроводу, лінійних споруд і кабелів зв’язку притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності.

ГРОМАДЯНИ! Суворо дотримуйтесь правил охорони магiстральних трубопроводiв.

У разі виявлення пропусків газу або пошкодження пiдземного магiстрального газопроводу пiд час проведення земляних робiт слiд негайно припинити роботи, органiзувати охорону цього мiсця на вiддалi охоронної зони (75 – 350 м) i повiдомити про це Центральний диспетчерський департамент ПАТ«УКРТРАНСГАЗ»:

Телефон: 044-461-21-04, 044-461-21-05. Факс: 044-461-21-09

 


Поділитися