Відкрите звернення колективу Укртрансгазу до Голови Нафтогазу Андрія Коболєва

Шановний Андрію Володимировичу!

Рада голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» від імені багатотисячного трудового колективу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» звертається до Вас з приводу занепокоєння загрозливою ситуацією загальнонаціонального характеру, яка склалася в газотранспортній системі у зв’язку з виходом постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2016 №496 «Про відокремлення діяльності з транспортування та зберігання (закачування, відбору) природного газу» у найкоротші терміни 2016-2017рр., а також діями та неправдивими висловлюваннями Вітренка Ю.Ю. - головного комерційного директора «Групи НАК «Нафтогаз України», та Коновця С.О. – заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» з фінансово-економічних питань - з приводу діяльності ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

 

Реформи, запропоновані вищевказаними представниками НАК «Нафтогаз України», викликають у 29-тисячного колективу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» (20 тисяч – працюючі працівники та 9 тисяч – непрацюючі пенсіонери ПАТ «УКРТРАНСГАЗ») занепокоєння щодо подальшої їх роботи, особливо напередодні опалювального сезону та надійного функціонування газотранспортної системи України в цілому. Адже від нашої діяльності державна казна щорічно поповнюється на 2 млрд. доларів за транзитну роботу; 31,0 млрд. грн. доходу від реалізації товарів, робіт та послуг; 6,5 млрд. грн. у вигляді податків.

Тому Публічне акціонерне товариство «УКРТРАНСГАЗ» є самодостатньою структурою, яка володіє високим технічним, технологічним та інтелектуальним потенціалом і упродовж десятків років забезпечує надійне безперебійне постачання природного газу споживачам України та транзит газу країнам Європейського Союзу.

Стабільність функціонування газотранспортної системи забезпечується, в першу чергу, завдяки вже традиційному, упродовж десятків років, укомплектуванню висококваліфікованими спеціалістами-професіоналами всіх рівнів управління газотранспортною системою України, що неодноразово підтверджено на практиці і про що Ви, шановний Андрію Володимировичу, неодноразово наголошували у своїх виступах.

На сьогоднішній день налагоджені зв’язки з газотранспортними компаніями країн Європейського Союзу, проводиться активна робота по підготовці аналітичних матеріалів і переговорів з представниками ЄС в Брюсселі, Братиславі, Берліні, а також безпосередньо із Словацькою газотранспортною компанією щодо організації реверсних поставок із Словаччини.

Останнім часом деякими керівниками  НАК «Нафтогаз України» активно прослідковується ігнорування  норм Статуту Товариства, Колективного договору ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» на 2016-2018 роки і, найголовніше, думки багатотисячного колективу газотранспортної системи України та інтересів держави.

Зокрема, під час закритої прес-конференції з журналістами головний комерційний директор «Групи НАК «Нафтогаз України» Вітренко Ю.Ю. та заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Коновець С.О. дозволили собі безпідставно, різко і зневажливо висловитись на адресу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» наступним чином: «Мы понимаем, что Трансгаз - это советская структура, к сожелению, в значительной части корумпированная и в значительной части отсталая от жизни. Дальше, Трансгаз никогда не делал те вещи, которые должен делать нормальный газовый оператор на европейском рынке. Они делали 1/3 от того, что должен делать оператор…» Це при тому, що основний дохід НАК «Нафтогаз України» отримує від транзиту газу, який здійснює безпосередньо  ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», а пан Вітренко Ю.Ю. про себе говорить, що він «не газовик, а банкір».

Рада голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» в особі трудового колективу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» вважає ці слова особистою образою і заявляє про невідповідність пана Вітренка Ю.Ю. займаній посаді та вимагає, шановний Андрію Володимировичу, зустрічі особисто з Вами для врегулювання порушених у листі питань.

Доводимо до Вашого відома, що відповідно до п. 3.12 Колективного договору ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» на 2016-2018 роки працівники ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» зобов’язуються дотримуватись обов’язків, визначених правилами внутрішнього трудового розпорядку ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» (додаток 19, а саме в даному випадку – підпункт «л» пункту 3.2  «Основними обов’язками працівників є:...турбота про ділову репутацію Товариства»), та Кодексом корпоративної етики ПАТ «УКРТРАНСГАЗ». За невиконання працівниками обов’язків відповідно до Колективного договору, до них застосовуються дисциплінарні стягнення аж до звільнення з роботи.

Виходячи з вищевикладеного, просимо Вас розглянути порушені у листі питання та на протязі 10 днів організувати зустріч з нами, про що письмово нас повідомити.

У разі ігнорування Вами нашого прохання, ми залишаємо за собою право звернутись до Голови Професійної спілки працівників нафтової і газової промисловості України п. Дмитришина В.І., Наглядової ради НАК «Нафтогаз України», Першого віце-прем’єр-міністра економічного розвитку і торгівлі України п. Кубіва С.І. та до керівництва вищих органів державної влади України за захистом порушених прав трудового колективу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», а в крайньому випадку - право на проведення галузевого страйку.

Водночас запевняємо Вас, шановний Андрію Володимировичу, в тому, що багатотисячний трудовий колектив ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» забезпечував, забезпечує і готовий надалі забезпечувати надійну і безперебійну роботу газотранспортної системи України. Запорукою цьому є добросовісна праця та професійна відданість усіх працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

 

За дорученням трудового колективу, з повагою,

 

 

Голова Ради голів профкомів працівників

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Сергій Турчак

 

 

Члени Ради голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ»:

ОПП апарату ПАТ «УКРТРАНСГАЗ»                                Гончаров В.В.

УМГ «ХАРКІВТРАНСГАЗ»                                                  Родін В.В.

УМГ «КИЇВТРАНСГАЗ»                                                       Марчук Я.С.

УМГ «ЧЕРКАСИТРАНСГАЗ»                                              Омельченко О.І.

УМГ «ПРИКАРПАТТРАНСГАЗ»                                        Приймак В.В.

ВРТП «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС»                                     Терентьєв П.В.

Управління «УКРГАЗТЕХЗВЯЗОК»                                  Хоруженко В.Д.

УМГ «ЛЬВІВТРАНСГАЗ»                                                    Романко А.О.

БМФ  «УКРГАЗПРОМБУД»                                                Степанеко О.М.

ОБ Філії «АГРОГАЗ»                                                             Одненко Н.П.

НДПІ Транспорту газу                                                           Кустов Л.Д.


Поділитися