Укртрансгаз залучив кредит в Європейського банку реконструкції та розвитку

15 грудня 2014 року, м. Київ - Укртрансгаз залучив в Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) 150 млн. євро на модернізацію газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород». Відповідну кредитну угоду між Україною та банком підписали Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і Директор по енергетиці ЄБРР Рікардо Пуліті.

«Це не тільки проект модернізації газотранспортної інфраструктури, а можливість сприяти повній прозорості енергетичного сектору України вцілому», - наголосив директор ЄБРР по енергетиці Рікардо Пуліті.

Він також підкреслив, що Україна є ключовою транзитною системою і потенційно може стати важливим Європейським енергетичним центром: “Прозорість і відвертість - основні умови відновлення України як головного Європейського енергетичного центру”.

В церемонії ратифікації фінансової угоди також прийняв участь Президент ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Прокопів, який спільно з Рікардо Пуліті підписав проектну угоду між Європейським банком реконструкції і розвитку та оператором вітчизняної газотранспортної системи.

«Реалізації даного проекту дозволить не тільки підвищити надійність та енергоефективність газотранспортної системи, але й зміцнить енергетичний суверенітет України», - прокоментував подію Президент ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» Ігор Прокопів.

Нагадаємо, що 1 грудня Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойер підписали кредитну угоду про виділення 150 млн. євро на проект по модернізації газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород».

Метою здійснення даного проекту є підвищення надійності, прозорості, енергетичної ефективності діючих транспортних маршрутів, зменшення впливу на навколишнє середовище, мінімізація ризиків поставок природного газу європейським споживачам через територію України.

Варто зазначити, що Кабінет міністрів України 22 жовтня своїм розпорядженням №1143-р погодив залучення до 150 млн євро у ЄІБ і до 200 млн дол у Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на модернізацію «Уренгой-Помари-Ужгород». Згідно з документом, ці кошти держава готова видати оператору газотранспортної системи ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» для реалізації проекту у вигляді субкредиту під 2% річних від залученої суми.

Закупівля компонентів, які фінансуватиме ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» або інші сторони, буде здійснюватись відповідно з принципами справедливості, прозорості, конкуренції, і не ставитиме під загрозу економічні інтереси і фінансову життєздатність проекту та не суперечитиме основним принципам політики ЄІБ та ЄБРР.

В рамках реалізації першого етапу проекту передбачається здійснити капітальний ремонт чотирьох дільниць лінійної частини, загальною довжиною близько 119 км та реконструювати компресорну станцію «Ромни».

 

Довідка:

Магістральний газопровід «Уренгой – Помари – Ужгород» введений в експлуатацію в 1984 році й, маючи 9 компресорних станцій потужністю 675 МВт, продуктивність 27,9 млрд. куб. м./рік і довжину в 1160 км, є одним із основних трубопроводів для транзиту природного газу в країни Європи.

З документальною кінохронікою будівництва даного газопроводу можна ознайомитись через посилання.


Поділитися