Ігор Прокопів: «Ми робимо черговий крок на шляху до євроінтеграції»

Президент ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Прокопів в бліц-інтерв’ю розповів детальніше про суть підписаної угоди між операторами ГТС України та Польщі щодо пілотного проекту проведення продаж транспортних потужностей на кордоні двох країн.

 

— Ігоре Богдановичу, розкажіть будь-ласка детальніше про суть підписаної нещодавно угоди з польськими колегами та її перспективність для газотранспортної системи України.

— З 1 листопада 2015 року вступають в силу вимоги європейського кодексу по механізму розподілення потужностей газотранспортних систем (CAM NC, Regulation 984/2013 – ред.), який зобов’язує європейських операторів продавати потужності на вході/виході на кордоні, як «об’єднані» потужності, які складаються з потужностей на виході з однієї країни і аналогічної потужності на вході в іншу країну.

Таке правило покликане стимулювати подальшу інтеграцію європейських ринків газу та спростити бізнес для трейдерів, які відтепер зможуть більш простіше купувати потужності для транспортування газу.

Незважаючи на те що кодекс ще не є обов’язковим для України, ми проводимо активну роботу по впровадженню у наш виробничий процес прогресивних практик по роботі з операторами ГТС суміжних країн.

Зокрема, згідно підписаної угоди, спільно з польським оператором «Gaz-system» заплановано провести пілотну продажу газотранспортних потужностей на кордоні Україна-Польща.

Реалізовуючи даний проект, ми робимо черговий крок на шляху до євроінтеграції.

Даний пілотний проект вимагатиме від команди ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» значної концентрації зусиль, великого масиву внутрішньої роботи, пов’язаної з адаптацією та гармонізацією правил і процедур, переналаштування ряду бізнес-процесів та модернізації IT – систем підприємства.

Переконаний, що наш колектив традиційно виконає поставлене завдання відмінно, а досвід набутий при реалізації даного пілотного проекту буде успішно продовжений при впровадженні аналогічних процедур на кордонах з іншими країнами.


Поділитися